Osnivanje i početak aktivnosti

Frigo Plus osnovan je 2000. godine, prvenstveno kao veletrgovac komponenata za rashladnu i klima tehniku. Od samoga početka, strateški odabir Frigo Plus-a bila je suradnja s renomiranim dobavljačima kvalitetnih komponenti za rashladnu i klima tehniku. Istovremeno smo započeli suradnju sa serviserima i instalaterima rashladne tehnike. Njima smo, osim kvalitetnih komponenti, ponudili i cjelovitu tehničku podršku u smislu ispravnog odabira komponenti a potom i izrade kompletnih jednostavnih tehničkih rješenja.

Zahvaljujući strateškom opredjeljenju da surađujemo s dobavljačima kvalitetnih komponenti s jedne strane i da surađujemo s lokalnim instalaterima s druge strane, omogućen je Frigo Plus-u brzi rast po godišnjim stopama od preko 30%. Naravno, sve ovo bilo je moguće zahvaljujući visokostručnim, iskusnim i motiviranim djelatnicima Frigo Plus-a, koji su vrhunski stručnjaci u području rashladne tehnike.

Početak proizvodnje

Od 2002. godine, radi velikog interesa naših kupaca, počeli smo s proizvodnjom kondenzacijskih jedinica i ostalih jednostavnih uređaja za rashladnu tehniku. Uskoro smo izradili cijeli projekt i započeli s proizvodnjom RACK-ova kompresorskih jedinica (multikompresorskih setova). Samo par mjeseci nakon početka proizvodnje postali smo lokalni lideri u proizvodnji RACK-ova kompresorskih jedinica s tržišnim udjelom između 30% i 40 % na području Hrvatske. Samo koju godinu poslije, postali smo tržišni lideri i u Sloveniji te Bosni i Hercegovini. Danas gotovo da nema grada u ove tri države u kojima Frigo Plus nema barem jednu svoju jedinicu instaliranu u trgovini, supermarketu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, industriji za preradu mesa i ribe ili logističkih skladišta i distributivnih centara.

Formiranje tehničko – projektantskog ureda

Sljedeći važan korak u razvoju Frigo Plus-a bila je odluka da se oformi kompletan tehničko-projektantski ured. Taj ured, sastavljen od mladih i stručnih inženjera, omogućio je Frigo Plus-u da izrađuje kompletne projekte složenih rashladnih postrojenja. Ti projekti uključivali su i cjelovit elektro-energetski projekt, kao i projekt mikroprocesorskog upravljanja rashladnim sustavom uključujući najmodernija CNUS (centralni nadzorni sistem) rješenja. Misija tehničko-projektantskog ureda je izraditi moderna, energetski visokoefikasna i ekonomski prihvatljiva tehnička rješenja.

Strateški odabir prirodnih radnih medija u rashladnoj tehnici

U posljednjih desetak godina događaju se izrazito dinamičke promjene u svijetu rashladne tehnike. To se u prvom redu odnosi na ekološku prihvatljivost radnih medija (engl. Refrigerants) i energetsku efikasnost kompletnih sustava rashladne tehnike. Nove EU direktive(F-gas i ErP) donijele su nove izazove za tehničko-projektantski ured Frigo Plus–a.

Dugoročni strateški cilj Frigo Plus-a je odabir prirodnih radnih medija (engl. Refrigerants) u rashladnoj tehnici koja su ekološki prihvatljiva, a energetski visokoefikasna. Uz prirodne radne medije te korištenje visoko učinkovitih EC električnih motora, iznimnu pažnju posvećujemo pametnim sustavima automatskog upravljanja rashladnim postrojenjima. Kombinacijom primjene prirodnih radnih medija, visokoefikasnih EC električnih motora i pametnog mikroprocesorskog upravljanja postigli smo da naši proizvodi i kompletna postrojenja budu ekološki prihvatljivi (F-gas), ekonomski optimalni, a energetski visokoefikasni tijekom cijele godine i u periodu vrućih ljetnih dana (puno opterećenje) tako i u ostalom periodu godine (parcijalno opterećenje).

Danas je Frigo Plus pionir i lider u razvoju i proizvodnji rashladnika vode (engl. Chillers) s propanom (R290) kao radnim medijem (engl. Refrigerant). Pratimo svjetske trendove u korištenju CO2 kao rashladnog medija u rashladnoj tehnici te proizvodimo subkritične i transkritične RAKS kompresorske jedinice.

U našim jedinicama primijenjena je vrhunska tehnologija EC motora, frekvencijski pretvarača renomiranih proizvođača te mikroprocesorsko upravljanje personalizirano za svaku pojedinačnu aplikaciju. Prilikom izrade tehničkih rješenja uložili smo veliki trud da ovakva rješenja budu prihvatljiva što širem krugu krajnjih korisnika, instalatera i servisera. To znači da su jednostavna za instalaciju, korištenje i održavanje.

Politika kvalitete

Kvalitetu naših proizvoda jamče sustavi kvalitete koje Frigo Plus posjeduje:

ISO 9001:2008 izdan od strane : TQV Certification Services
Modul A2 – Monitoring of Final Assessment according to directive 97/23/EC izdan od strane TUV Croatia

Budućnost Frigo Plusa

1

Veleprodaja dijelova

Odabrati komponente vrhunske kvalitete, energetski efikasne, ekološki prihvatljive te ekonomski optimalne. Ponuditi našim kupcima (instalaterima i serviserima) punu tehničku podršku prilikom izbora komponenata te dostupnost većine ključnih komponenti na skladištu Frigo Plus-a.

2

Proizvodnja rashladnih uređaja

Svi proizvodi za sve aplikacije trebaju biti izvedeni s prirodnim radnim medijima (NATURAL) te s vrhunskim energetski najefikasnijim komponentama i optimalnim mikroprocesorskim upravljanjem (SMART). Svi proizvodi moraju imati visoke razrede energetske učinkovitosti. Energetska učinkovitost mora biti visoka i pri punom ali i pri djelomičnom (parcijalnom) opterećenju.

3

Izrada kompletnih tehničkih rješenja za složene rashladne sustave - Inženjering

Složena tehnička rješenja rashladne tehnike za industrijsku primjenu moraju biti orijentirana prirodnim radnim medijima (NATURAL). Sve projektirane komponente moraju biti vrhunske kvalitete i najbolje energetske učinkovitosti. Industrijska rashladna postrojenja moraju biti izuzetno pouzdana, ekološki prihvatljiva, energetski učinkovita i jednostavna za korištenje te održavanje.